Τα Καραμανλίδικα του Φάνη: «Παστιρμά-μπαρ»; Boqueria, έγινε η Ευριπίδου! | αθηνόραμαUmami

Κατηγορία: Αναρτήσεις > Νέα & Δημοσιότητα
Ετικέτες: |

Facebooktwitterredditpinterestmail

«Παστιρμά-μπαρ»;

Boqueria, έγινε η Ευριπίδου!

Άφησα πίσω μου τη Βαρβάκειο και κατηφόρισα την Ευριπίδου. Στο 52 της, εκεί που τούτος ο πολύχρωμος δρόμος συναντάει τη Σωκράτους, στη γωνία που άλλοτε βρισκόταν ένα κινέζικο εστιατόριο, που είχε πάρει τη θέση του Πέτρινου, που κι αυτό είχε διαδεχτεί ένα από τα χαρακτηριστικά παραδοσιακά μπακάλικα της Αγοράς – είδες πως γυρίζει ο τροχός;

Εκεί, λοιπόν σε αυτή την ιστορική γωνία, άνοιξε στις 15 Μαΐου ένα ντελί-παστουρματζίδικο-μπακάλικο και μαγειρείο. «Μεζετζίδικο», θα με διορθώσει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης, Φάνης Θεοδωρόπουλος, θυμίζοντας μου πως «παστομαγειρεία» τα έλεγαν οι Βυζαντινοί. Στο δικό μου λεξιλόγιο, όμως, προτίμησα να το καταχωρίσω ως «Παστιρμά-μπαρ», αφού τα τραπεζάκια, που έχουν τοποθετήσει γύρω από το κεντρικό σημείο κοπής του αλλαντοπωλείου για να σερβίρουν τις καραμανλίδικες νοστιμιές της κουζίνας τους, δημιουργούν ατμόσφαιρα τάπας μπαρ, λες και βρίσκεσαι στη Μποκερία, της Βαρκελώνης.

Πες μου τι τύπος καταναλωτή είσαι, να σου πω πότε θα ψωνίσεις.

Αν είσαι εσωστρεφής και βρέθηκες εδώ για να ψωνίσεις, το μενού που επιμελήθηκε η μαγείρισσα και συγγραφέας Στέλλα Σπανού(*) αυτόν τον σκοπό θα εξυπηρετήσει για σένα: Θα σου δώσει μια πρώτη ιδέα για να μπορέσεις να αξιοποιήσεις όλα αυτά τα καραμανλίδικα καλούδια, που αγόρασες μπαίνοντας στο μαγαζί. Σε βλέπω κάποιο μεσημέρι με τραχανώτο καβουρμά και αβγά με παρμάκ σουτζούκ. Για σένα έχω κι ένα μυστικό: Μην τον ψήνεις τον παστιρμά, ζέστανε τον απλά πάνω από τα αβγά κι έτσι απόλαυσε καλύτερα την πιο λαστιχωτή υφή του.

Αν είσαι εξωστρεφής μάλλον θα συμβαίνει το αντίθετο: Θα μπεις για ένα μεζέ, θα αρχίσεις να δοκιμάζεις και στο τέλος ίσως να σκεφτείς να πάρεις και για το σπίτι. Έτσι για ξεκάρφωμα, που λένε. Για σένα θα προτείνω ποικιλία αλλαντικών και τυριών. Άσε τα μαγειρέματα για αυτούς που το ‘χουν. Σέρβιρέ τα σε μια πιατέλα και απόλαυσε το μπερεκέτι σου, συνοδεύοντας τα με ούζα ή τσίπουρα. Δεν είναι πιο καλά;

Τι βρήκα, εδώ: και τι δεν βρήκα!

Καταρχήν τα αλλαντικά Sary, του Παρασκευά Σαρήμπογια: Παστιρμά (παστουρμά) πρόβειο, καμήλας, από μπούτι κι από ράχη μόσχου, καβουρμά, μουχτερό, ζεϊμπέκ σαλάμ, σουτζούκι πολίτικο, καραμανλίδικο, τύπου Αδάνων, τύπου Καππαδοκίας, παρμάκ σουτζούκ, αλλά και τα πιο δυτικότροπα, όπως η καπνιστή Sardinella, το παστράμι, το προσούτο.

Από δίπλα εξαιρετικά τυριά, που δύσκολα θα βρεις αλλού, όπως το φρέσκο νιώτικο και άλλα κυκλαδίτικα, τα ναουσαίικα του τυροκομείου Τρεμπελή, το πιπεράτο γιδοτύρι, το καπνιστό και τη γραβιέρα Νάουσας με τα τέσσερα πιπέρια, το ημίσκληρο ποντιακό σουλουγκούνι, μανούρι, ανθότυρο, μυζήθρα και τόσα άλλα που δεν κατέγραψα για χάρη συντομίας. Και πίσω, τριγύρω, όπου υπάρχουν ράφια και εταζέρες, οι σάλτσες πιπεριάς του Ναουμίδη, η κρέμα ροδιού του Αγιάνογλου, λιαστές ντομάτες, παξιμάδια από το διάσημο φούρνο της Τραχειάς, ζυμαρικά, οι θρακιώτικοι τραχανάδες και τα κουσκούς της Γαίας (Τρίγωνο Έβρου), αλλά και μέλια, σάλτσες, αλίπαστα σε βαζάκια (σαρδέλες, τόνος Αλοννήσου) κι ό,τι άλλο θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς «ελληνικό ντελί».

(*) H Στέλλα Σπανού έχει γράψει τρία μαγειρικά βιβλία: το Έρωτας γεύσεων, το Θρακιώτικες μυρωδιές και γεύσεις, το Καβάλας γεύσεις και πρόσφατα το Θρακιώτικη κουζίνα.

«Τα Καραμανλίδικη του Φάνη», Σωκράτους 1 & Ευριπίδου 52, Αθήνα, τηλ. 210 3254 184.

Θάλεια Τσιχλάκη

Τα Καραμανλίδικα του Φάνη: «Παστιρμά-μπαρ»; Boqueria, έγινε η Ευριπίδου! | αθηνόραμα-Umami

Μόνιμος σύνδεσμος: https://karamanlidika.gr/pastirma-bar-boqueria-evripidou-karamanlidika/




Περισσότερες αναρτήσεις:

  • Αποστολή στο σπίτι: υπηρεσία αποστολής παραγγελιών τροφίμων κατ’ οίκον, από τα Καραμανλίδικα του Φάνη

    Αποστολή στο σπίτι: 210 3217 238 – Κατάλογος προϊόντων «Τα Καραμανλίδικα του Φάνη»

    … λειτουργεί κανονικά το κατάστημα πώλησης τροφίμων της οδού Ευριπίδου 41. … λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού … Σας παρέχουμε τη δυνατότητα αποστολής των προϊόντων στο σπίτι (εντός Αθήνας) … Δεσμευόμαστε για τη διατήρηση των τιμών μας … Προσαρμογή Λειτουργίας Αγαπητοί μας φίλοι και πελάτες, σας ενημερώνουμε σχετικά με […] Περισσότερα:
  • Κεφτέ λουκάνικο: Ένας μεζές για μερακλήδες – OliveMagazine

    Το #λουκάνικο, ο μεζές που όλοι αγαπάμε, μεταμορφώνεται σε κεφτέ λουκάνικο από τα χέρια του Παρασκευά Σαρήμπογια και γίνεται η δική μας έμπνευση για τρεις απολαυστικές συνταγές! Τι είναι Πρόκειται για ένα λουκάνικο φρέσκο, νωπό, που διατηρείται για 20 μέρες συσκευασμένο στο ψυγείο ή για περισσότερο στην κατάψυξη, όπως ακριβώς και το νωπό κρέας. Περιέχει κατά […] Περισσότερα:
  • Δέκα σπάνια Ελληνικά τυριά, στα Καραμανλίδικα του Φάνη

    «Μπαίνοντας στη σπηλιά κοιτούσαμε έκθαμβοι το καθετί: γεμάτα από τυριά πανέρια καλαμένια στις μάντρες να στενάζουν ερίφια κι αρνιά, με τάξη όμως μεταξύ τους χωρισμένα οι κάδοι ξέχειλοι με το τυρόγαλο, καρδάρες και σκαφίδια, έτοιμα όλα καμωμένα, μέσα τους να τ’ αρμέγει» Οδύσσεια, μετάφραση Δ. Ν. Μαρωνίτη, 1996 «ἐλθόντες δ’ εἰς ἄντρον ἐθηεύμεσθα ἕκαστα· ταρσοὶ μὲν […] Περισσότερα: