ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΥΡΙΩΝ ΙΙΙ

Κατηγορία: Αναρτήσεις > Ενημέρωση καταναλωτών
Ετικέτες:

Facebooktwitterredditpinterestmail

cheeseCat3Ο συνδυασμός των διαφόρων τύπων τυριών παράγει περίπου 500 διαφορετικές ποικιλίες, έτσι όπως καταγράφονται και αναγνωρίζονται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Γάλακτος. Περισσότεροι από 400 τύποι προσδιορίζονται από τους Walter και Hargrove, πάνω από 500 από τον Burkhalter (1981), και πάνω από 1.000 από τους Sandine και Elliker (1970).

Μεταγενέστερη προσπάθεια κατάταξης έκανε ο Kosikowski το 1997. Διαχώρισε τα τυριά χρησιμοποιώντας τις 4 κατηγορίες του J.G. Davis, δίνοντας όμως διαφορετικά όρια των ποσοστών υγρασίας για τη καθεμία. Έτσι έχουμε:

α) Μαλακά τυριά, με πολύ υψηλό ποσοστό υγρασίας (55 – 80 %)
β) Ημίσκληρα τυριά, με υψηλή υγρασία (45 – 55 %),
γ) Σκληρά τυριά, με μέση υγρασία (34 – 45 %) και
δ) Πολύ Σκληρά τυριά, με χαμηλή υγρασία (31 – 34 %).

Από τις προσπάθειες που έχουν γίνει για τον εξορθολογισμό της ταξινόμησης των τυριών – επικρατέστερο εμφανίζεται το σύστημα που προτάθηκε από τους Walter και Hargrove το 1972, το οποίο οδηγεί σε 18 τύπους – βάση τρόπου παραγωγής, οι οποίοι στη συνέχεια ομαδοποιούνται περαιτέρω με βάση την περιεκτικότητα και την υγρασία.

Σύμφωνα με αυτό το σύστημα κατάταξης, έχουμε:

α) Πολύ Σκληρά τυριά:
τα τυριά που ωριμάζουν με βακτήρια όπως τα Parmesan και Romano.
β) Σκληρά τυριά:
τα τυριά που ωριμάζουν με βακτήρια τα οποία μπορεί να σχηματίζουν στη μάζα του οπές, όπως τα Emmental και Gryere, είτε να μη σχηματίζουν, όπως τα Cheddar και Granular.
γ) Ημιμαλακά τυριά:
τα τυριά που ωριμάζουν κυρίως με βακτήρια όπως τα Brick και Munster ή με βακτήρια και μικροοργανισμούς που αναπτύσσονται στην επιφάνεια των τυριών όπως τα Limburger και Trappist.
δ) Μαλακά τυριά:
τα τυριά που ωριμάζουν όπως τα Bel Paese, Brie και Camembert και
ε) αυτά που δεν ωριμάζουν
όπως τα Cottage, Pot, Cream και Ricotta.

Πηγές:
Kosikowski, Frank V. and Mistry, V.V. 1997. Cheese and Fermented Milk Foods, 3rd Edition, F.V. Kosikowski and Associates, Brooktondale, NY.

Patrick F. Fox,Paul L. H. McSweeney,Timothy M. Cogan,Timothy P. Guinee – Cheese: Chemistry, Physics and Microbiology: Major Cheese Groups

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΥΡΙΩΝ Ι
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΥΡΙΩΝ ΙΙ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΥΡΙΩΝ ΙΙΙ

Μόνιμος σύνδεσμος: https://karamanlidika.gr/cheese-categories-3/
Περισσότερες αναρτήσεις:

 • Αποστολή στο σπίτι: υπηρεσία αποστολής παραγγελιών τροφίμων κατ’ οίκον, από τα Καραμανλίδικα του Φάνη

  Αποστολή στο σπίτι: 210 3217 238 – Κατάλογος προϊόντων «Τα Καραμανλίδικα του Φάνη»

  … λειτουργεί κανονικά το κατάστημα πώλησης τροφίμων της οδού Ευριπίδου 41. … λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού … Σας παρέχουμε τη δυνατότητα αποστολής των προϊόντων στο σπίτι (εντός Αθήνας) … Δεσμευόμαστε για τη διατήρηση των τιμών μας … Προσαρμογή Λειτουργίας Αγαπητοί μας φίλοι και πελάτες, σας ενημερώνουμε σχετικά με […] Περισσότερα:
 • Κεφτέ λουκάνικο: Ένας μεζές για μερακλήδες – OliveMagazine

  Το #λουκάνικο, ο μεζές που όλοι αγαπάμε, μεταμορφώνεται σε κεφτέ λουκάνικο από τα χέρια του Παρασκευά Σαρήμπογια και γίνεται η δική μας έμπνευση για τρεις απολαυστικές συνταγές! Τι είναι Πρόκειται για ένα λουκάνικο φρέσκο, νωπό, που διατηρείται για 20 μέρες συσκευασμένο στο ψυγείο ή για περισσότερο στην κατάψυξη, όπως ακριβώς και το νωπό κρέας. Περιέχει κατά […] Περισσότερα:
 • Δέκα σπάνια Ελληνικά τυριά, στα Καραμανλίδικα του Φάνη

  «Μπαίνοντας στη σπηλιά κοιτούσαμε έκθαμβοι το καθετί: γεμάτα από τυριά πανέρια καλαμένια στις μάντρες να στενάζουν ερίφια κι αρνιά, με τάξη όμως μεταξύ τους χωρισμένα οι κάδοι ξέχειλοι με το τυρόγαλο, καρδάρες και σκαφίδια, έτοιμα όλα καμωμένα, μέσα τους να τ’ αρμέγει» Οδύσσεια, μετάφραση Δ. Ν. Μαρωνίτη, 1996 «ἐλθόντες δ’ εἰς ἄντρον ἐθηεύμεσθα ἕκαστα· ταρσοὶ μὲν […] Περισσότερα: