ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΥΡΙΩΝ Ι

Κατηγορία: Αναρτήσεις > Ενημέρωση καταναλωτών
Ετικέτες:

Facebooktwitterredditpinterestmail

cheeseCat1Υπάρχουν πολλά είδη τυριών διεθνώς, τα οποία ομαδοποιούνται και ταξινομούνται με κριτήρια όπως η διάρκεια ωρίμανσης, η υφή, η μέθοδος παραγωγής, η περιεκτικότητα σε λίπος, η ζωική προέλευση του γάλακτος, η χώρα ή η περιοχή προέλευσης, κλπ.

Η μέθοδος που χρησιμοποιείται παραδοσιακά βασίζεται στην περιεκτικότητα και την υγρασία και περαιτέρω την περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες, την παρασκευή και τη μέθοδο ωρίμανσης. Τα κριτήρια αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε μόνα τους ή σε συνδυασμό, χωρίς ενιαία μέθοδο με παγκόσμια χρήση.

Στο παρελθόν, πολλοί ερευνητές προσπάθησαν να κατατάξουν τα περίπου 2.000 είδη τυριών σύμφωνα με κάποια κοινά χαρακτηριστικά τους.

Από τις πρώτες προσπάθειες κατάταξης των τυριών είναι αυτή του M.E. Schulz το 1952, ο οποίος διαφοροποιήθηκε από τις μέχρι τότε προσπάθειες κατάταξης σύμφωνα μόνο με τις τεχνολογίες παρασκευής των τυριών. Πρότεινε διαχωρισμό σύμφωνα με το ποσοστό υγρασίας – υγρασία σε άπαχο (fat free) τυρί, την επεξεργασία και τη συγκέντρωση ασβεστίου.

Σύμφωνα με τη μέθοδο κατάταξης του Schulz, έχουμε τις πέντε παρακάτω κατηγορίες:

α) Ξηρά τυριά ή «Dried», με ποσοστό υγρασίας < 40 %, β) Τυριά για τρίψιμο ή «Grated, με ποσοστό υγρασίας 40 – 49,9 %, γ) Σκληρά τυριά ή «Hard, με ποσοστό υγρασίας 50 – 59,9 %, δ) Μαλακά τυριά ή «Soft, με ποσοστό υγρασίας 60 – 69 % και ε) Φρέσκα τυριά ή «Fresh, με ποσοστό υγρασίας 70 – 82 %.

Καθεμία από τις παραπάνω κατηγορίες (τυριά για τρίψιμο, σκληρά, μαλακά, φρέσκα) υποδιαιρείται σε 2 υποκατηγορίες ανάλογα με το αν το τυρί έχει υποστεί επεξεργασία (συμπίεση, θερμική επεξεργασία). Τέλος οι παραπάνω 8 κατηγορίες διαιρούνται περαιτέρω σε άλλες 6, με βάση τη συγκέντρωση του ασβεστίου στο σύνολο των στερεών συστατικών, ελεύθερων από λίπος και χλωριούχο νάτριο. Έτσι έχουμε τις εξής υποκατηγορίες, ανάλογα με το ρυθμό και επίπεδο οξύτητας των τυριών:

α) > 2,5 %,
β) 2,1 – 2,5%,
γ) 1,6 – 2 %,
δ) 1,1 – 1,5 %,
ε) 0,6 – 1 %,
στ) < 0,6 %.

Πηγές:

Schulz, M. E., 1952. Milchwissenshaft
https://en.wikipedia.org/wiki/Types_of_cheese

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΥΡΙΩΝ Ι
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΥΡΙΩΝ ΙΙ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΥΡΙΩΝ ΙΙΙ

Μόνιμος σύνδεσμος: https://karamanlidika.gr/cheese-categories-1/
Περισσότερες αναρτήσεις:

 • oi-karamanlidikoi-mezedes-erxontai-se-esas_ergasthri-karamanlidika-ermou

  Τα πιάτα του Εργαστηρίου μας, τώρα στο χώρο σας: νέα υπηρεσία – Delivery

  Οι Καραμανλίδικοι μεζέδες, έρχονται σε εσάς Αγαπητοί μας φίλοι και πελάτες, σας ενημερώνουμε για τη νέα υπηρεσία αποστολής έτοιμου φαγητού – Delivery που εγκαινιάζουν από σήμερα, τα «Καραμανλίδικα του Φάνη». Όλα τα πιάτα του καταλόγου που διαθέτει το «Εργαστήρι» της οδού Ερμού, εάν μένετε ή εργάζεστε στο κέντρο της Αθήνας, τώρα έρχονται στο χώρο σας! Επιλέξτε […] Περισσότερα:
 • Επανεκκίνηση λειτουργίας – Παραμένουμε Ασφαλείς!

  Αγαπητοί μας φίλοι και πελάτες, σας ενημερώνουμε ότι τα καταστήματα εστίασης «Τα Καραμανλίδικα του Φάνη», το «Εργαστήρι» της οδού Ερμού και το «Μεζετζίδικο» της οδού Σωκράτους, επαναλειτουργούν από τις 2 Ιουνίου του 2020. Βρισκόμαστε δίπλα σας, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα από τον ΕΦΕΤ μέτρα και βέλτιστες πρακτικές, όπως αυτές αποτυπώνονται στις διεθνείς και εθνικές συστάσεις, με […] Περισσότερα:
 • Κιουνεφέ, μπακλαβάς στα Καραμανλίδικα του Φάνη

  Δοκιμάστε κιουνεφέ και μπακλαβά, στα Καραμανλίδικα του Φάνη Στην οικοτεχνία μας, στο Εργαστήρι της οδού Ερμού 119, γευτείτε και αγοράστε νόστιμα σιροπιαστά γλυκά και επιδόρπια! Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε κιουνεφέ και μπακλαβά που παρασκευάζονται με αγνό βούτυρο, το μαλεμπί με κατσικίσιο γάλα, σαλέπι και το καζάν ντιπί. Μπακλαβάς Η προέλευση του μπακλαβά Σύμφωνα με τον Charles […] Περισσότερα: