ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΥΡΙΩΝ Ι

Κατηγορία: Αναρτήσεις > Ενημέρωση καταναλωτών
Ετικέτες:

Facebooktwitterredditpinterestmail

cheeseCat1Υπάρχουν πολλά είδη τυριών διεθνώς, τα οποία ομαδοποιούνται και ταξινομούνται με κριτήρια όπως η διάρκεια ωρίμανσης, η υφή, η μέθοδος παραγωγής, η περιεκτικότητα σε λίπος, η ζωική προέλευση του γάλακτος, η χώρα ή η περιοχή προέλευσης, κλπ.

Η μέθοδος που χρησιμοποιείται παραδοσιακά βασίζεται στην περιεκτικότητα και την υγρασία και περαιτέρω την περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες, την παρασκευή και τη μέθοδο ωρίμανσης. Τα κριτήρια αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε μόνα τους ή σε συνδυασμό, χωρίς ενιαία μέθοδο με παγκόσμια χρήση.

Στο παρελθόν, πολλοί ερευνητές προσπάθησαν να κατατάξουν τα περίπου 2.000 είδη τυριών σύμφωνα με κάποια κοινά χαρακτηριστικά τους.

Από τις πρώτες προσπάθειες κατάταξης των τυριών είναι αυτή του M.E. Schulz το 1952, ο οποίος διαφοροποιήθηκε από τις μέχρι τότε προσπάθειες κατάταξης σύμφωνα μόνο με τις τεχνολογίες παρασκευής των τυριών. Πρότεινε διαχωρισμό σύμφωνα με το ποσοστό υγρασίας – υγρασία σε άπαχο (fat free) τυρί, την επεξεργασία και τη συγκέντρωση ασβεστίου.

Σύμφωνα με τη μέθοδο κατάταξης του Schulz, έχουμε τις πέντε παρακάτω κατηγορίες:

α) Ξηρά τυριά ή «Dried», με ποσοστό υγρασίας < 40 %, β) Τυριά για τρίψιμο ή «Grated, με ποσοστό υγρασίας 40 – 49,9 %, γ) Σκληρά τυριά ή «Hard, με ποσοστό υγρασίας 50 – 59,9 %, δ) Μαλακά τυριά ή «Soft, με ποσοστό υγρασίας 60 – 69 % και ε) Φρέσκα τυριά ή «Fresh, με ποσοστό υγρασίας 70 – 82 %.

Καθεμία από τις παραπάνω κατηγορίες (τυριά για τρίψιμο, σκληρά, μαλακά, φρέσκα) υποδιαιρείται σε 2 υποκατηγορίες ανάλογα με το αν το τυρί έχει υποστεί επεξεργασία (συμπίεση, θερμική επεξεργασία). Τέλος οι παραπάνω 8 κατηγορίες διαιρούνται περαιτέρω σε άλλες 6, με βάση τη συγκέντρωση του ασβεστίου στο σύνολο των στερεών συστατικών, ελεύθερων από λίπος και χλωριούχο νάτριο. Έτσι έχουμε τις εξής υποκατηγορίες, ανάλογα με το ρυθμό και επίπεδο οξύτητας των τυριών:

α) > 2,5 %,
β) 2,1 – 2,5%,
γ) 1,6 – 2 %,
δ) 1,1 – 1,5 %,
ε) 0,6 – 1 %,
στ) < 0,6 %.

Πηγές:

Schulz, M. E., 1952. Milchwissenshaft
http://en.wikipedia.org/wiki/Types_of_cheese

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΥΡΙΩΝ Ι
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΥΡΙΩΝ ΙΙ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΥΡΙΩΝ ΙΙΙ

Μόνιμος σύνδεσμος: https://karamanlidika.gr/cheese-categories-1/
Περισσότερες αναρτήσεις:

 • Αποστολή στο σπίτι: υπηρεσία αποστολής παραγγελιών τροφίμων κατ’ οίκον, από τα Καραμανλίδικα του Φάνη

  Αποστολή στο σπίτι: 210 3217 238 – Κατάλογος προϊόντων «Τα Καραμανλίδικα του Φάνη»

  … λειτουργεί κανονικά το κατάστημα πώλησης τροφίμων της οδού Ευριπίδου 41. … λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού … Σας παρέχουμε τη δυνατότητα αποστολής των προϊόντων στο σπίτι (εντός Αθήνας) … Δεσμευόμαστε για τη διατήρηση των τιμών μας … Προσαρμογή Λειτουργίας Αγαπητοί μας φίλοι και πελάτες, σας ενημερώνουμε σχετικά με […] Περισσότερα:
 • Κεφτέ λουκάνικο: Ένας μεζές για μερακλήδες – OliveMagazine

  Το #λουκάνικο, ο μεζές που όλοι αγαπάμε, μεταμορφώνεται σε κεφτέ λουκάνικο από τα χέρια του Παρασκευά Σαρήμπογια και γίνεται η δική μας έμπνευση για τρεις απολαυστικές συνταγές! Τι είναι Πρόκειται για ένα λουκάνικο φρέσκο, νωπό, που διατηρείται για 20 μέρες συσκευασμένο στο ψυγείο ή για περισσότερο στην κατάψυξη, όπως ακριβώς και το νωπό κρέας. Περιέχει κατά […] Περισσότερα:
 • Δέκα σπάνια Ελληνικά τυριά, στα Καραμανλίδικα του Φάνη

  «Μπαίνοντας στη σπηλιά κοιτούσαμε έκθαμβοι το καθετί: γεμάτα από τυριά πανέρια καλαμένια στις μάντρες να στενάζουν ερίφια κι αρνιά, με τάξη όμως μεταξύ τους χωρισμένα οι κάδοι ξέχειλοι με το τυρόγαλο, καρδάρες και σκαφίδια, έτοιμα όλα καμωμένα, μέσα τους να τ’ αρμέγει» Οδύσσεια, μετάφραση Δ. Ν. Μαρωνίτη, 1996 «ἐλθόντες δ’ εἰς ἄντρον ἐθηεύμεσθα ἕκαστα· ταρσοὶ μὲν […] Περισσότερα: