ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΥΡΙΩΝ Ι

Κατηγορία: Αναρτήσεις > Ενημέρωση καταναλωτών
Ετικέτες:

Facebooktwitterredditpinterestmail

cheeseCat1Υπάρχουν πολλά είδη τυριών διεθνώς, τα οποία ομαδοποιούνται και ταξινομούνται με κριτήρια όπως η διάρκεια ωρίμανσης, η υφή, η μέθοδος παραγωγής, η περιεκτικότητα σε λίπος, η ζωική προέλευση του γάλακτος, η χώρα ή η περιοχή προέλευσης, κλπ.

Η μέθοδος που χρησιμοποιείται παραδοσιακά βασίζεται στην περιεκτικότητα και την υγρασία και περαιτέρω την περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες, την παρασκευή και τη μέθοδο ωρίμανσης. Τα κριτήρια αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε μόνα τους ή σε συνδυασμό, χωρίς ενιαία μέθοδο με παγκόσμια χρήση.

Στο παρελθόν, πολλοί ερευνητές προσπάθησαν να κατατάξουν τα περίπου 2.000 είδη τυριών σύμφωνα με κάποια κοινά χαρακτηριστικά τους.

Από τις πρώτες προσπάθειες κατάταξης των τυριών είναι αυτή του M.E. Schulz το 1952, ο οποίος διαφοροποιήθηκε από τις μέχρι τότε προσπάθειες κατάταξης σύμφωνα μόνο με τις τεχνολογίες παρασκευής των τυριών. Πρότεινε διαχωρισμό σύμφωνα με το ποσοστό υγρασίας – υγρασία σε άπαχο (fat free) τυρί, την επεξεργασία και τη συγκέντρωση ασβεστίου.

Σύμφωνα με τη μέθοδο κατάταξης του Schulz, έχουμε τις πέντε παρακάτω κατηγορίες:

α) Ξηρά τυριά ή «Dried», με ποσοστό υγρασίας < 40 %, β) Τυριά για τρίψιμο ή «Grated, με ποσοστό υγρασίας 40 – 49,9 %, γ) Σκληρά τυριά ή «Hard, με ποσοστό υγρασίας 50 – 59,9 %, δ) Μαλακά τυριά ή «Soft, με ποσοστό υγρασίας 60 – 69 % και ε) Φρέσκα τυριά ή «Fresh, με ποσοστό υγρασίας 70 – 82 %.

Καθεμία από τις παραπάνω κατηγορίες (τυριά για τρίψιμο, σκληρά, μαλακά, φρέσκα) υποδιαιρείται σε 2 υποκατηγορίες ανάλογα με το αν το τυρί έχει υποστεί επεξεργασία (συμπίεση, θερμική επεξεργασία). Τέλος οι παραπάνω 8 κατηγορίες διαιρούνται περαιτέρω σε άλλες 6, με βάση τη συγκέντρωση του ασβεστίου στο σύνολο των στερεών συστατικών, ελεύθερων από λίπος και χλωριούχο νάτριο. Έτσι έχουμε τις εξής υποκατηγορίες, ανάλογα με το ρυθμό και επίπεδο οξύτητας των τυριών:

α) > 2,5 %,
β) 2,1 – 2,5%,
γ) 1,6 – 2 %,
δ) 1,1 – 1,5 %,
ε) 0,6 – 1 %,
στ) < 0,6 %.

Πηγές:

Schulz, M. E., 1952. Milchwissenshaft
https://en.wikipedia.org/wiki/Types_of_cheese

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΥΡΙΩΝ Ι
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΥΡΙΩΝ ΙΙ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΥΡΙΩΝ ΙΙΙ

Μόνιμος σύνδεσμος: https://karamanlidika.gr/cheese-categories-1/
Περισσότερες αναρτήσεις:

  • Λειτουργία στην εορταστική περίοδο

    Αγαπητοί μας πελάτες και φίλοι, στο online παντοπωλείο μας eshop.karamanlidika.gr, που εμπλουτίζεται διαρκώς, θα βρείτε όλα όσα χρειάζεται το γιορτινό σας τραπέζι. Για την καλλίτερη εξυπηρέτησή σας παρακαλούμε όπως προγραμματίσετε κατάλληλα τις αγορές σας, ώστε να παραλάβετε έγκαιρα την παραγγελία σας. Σας ενημερώνουμε ότι δε θα πραγματοποιούμε αποστολές παραγγελιών λιανικής πώλησης (eshop ή τηλεφωνικές) την Τετάρτη […] Περισσότερα:
  • Ηλεκτρονικό παντοπωλείο eshop.karamanlidika.gr

    Τα Καραμανλίδικα του Φάνη, κατ’ οίκον! Αγαπητοί πελάτες και φίλοι μας, σας προσκαλούμε να επισκεφθείτε το ηλεκτρονικό μας #παντοπωλείο eshop.karamanlidika.gr, απ’ όπου μπορείτε να προμηθευτείτε #τυροκομικά προϊόντα, #αλλαντικά, είδη παντοπωλείου και #ποτά. Τα είδη παντοπωλείου περιλαμβάνουν βιολογικά #αυγά και #κρέας, #ελαιόλαδα και #ελιές, #ζυμαρικά και #όσπρια καθώς και #πίτες έτοιμες για ψήσιμο. Περιλαμβάνουν ακόμα #χαλβάδες και […] Περισσότερα:
  • Κιουνεφέ, μπακλαβάς στα Καραμανλίδικα του Φάνη

    Δοκιμάστε κιουνεφέ και μπακλαβά, στα Καραμανλίδικα του Φάνη Στην οικοτεχνία μας, στο Εργαστήρι της οδού Ερμού 119, γευτείτε και αγοράστε νόστιμα σιροπιαστά γλυκά και επιδόρπια! Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε κιουνεφέ και μπακλαβά που παρασκευάζονται με αγνό βούτυρο, το μαλεμπί με κατσικίσιο γάλα, σαλέπι και το καζάν ντιπί. Μπακλαβάς Η προέλευση του μπακλαβά Σύμφωνα με τον Charles […] Περισσότερα: