Σμυρναίικο μινόρε – Σμύρνη

Κατηγορία: Αναρτήσεις > Τραγούδια & Χοροί της Μ. Ασίας

Facebooktwitterredditpinterestmail


«Σμυρναίικο μινόρε»

Ηχογράφηση του 1918
Τραγούδι: Μαρίκα Παπαγκίκα
Βιολί: Γιάννης Αλεξίου ή «Γιάγκος Γιοβανίκας»

«Αχ, αν μ αγαπά κι είν’ όνειρο, ποτέ ας μη ξυπνήσω,
μες τη γλυκιά τη χαραυγή, Θεέ μου, ας ξεψυχήσω.»

Το 1918, η Μαρίκα Παπαγκίκα ήδη καταξιωμένη με τις ηχογραφήσεις της, υπέγραψε δισκογραφικό συμβόλαιο με τη Victor και υπήρξε η πρώτη που εισήγαγε το ρεμπέτικο, στα γραμμόφωνα του Νέου Κόσμου.

Το ρεπερτόριό της δεν ήταν μονοδιάστατο. Εκτός από ελληνικά τραγούδια, ηχογράφησε οπερέτες, τραγούδια με επιρροές από τη μουσική των γαλλικών καφέ και με ασυνήθιστους συνδυασμούς οργάνων, καθώς και τουρκικά τραγούδια.

Η πρώτη ηχογράφηση για τη Victor έγινε στη Νέα Υόρκη. Ανάμεσα στα τέσσερα τραγούδια που έγραψε ήταν και το περίφημο Σμυρναίικο μινόρε. Η ηχογράφηση αυτή επανακυκλοφόρησε στη συλλογή Black Mirror: Reflections in Global Musics (1918 – 1954), που ανθολόγησε ο εθνομουσικολόγος Ian Nagoski, για λογαριασμό της εταιρείας Dust to Digital Records.

Το Σμυρναίικο μινόρε, τελειώνει με ορχηστρικό βαλς, στο 2:55.

Μόνιμος σύνδεσμος: https://karamanlidika.gr/smyrnaiiko-minore-smyrnh/
Περισσότερες αναρτήσεις:

 • Αποστολή στο σπίτι: υπηρεσία αποστολής παραγγελιών τροφίμων κατ’ οίκον, από τα Καραμανλίδικα του Φάνη

  Αποστολή στο σπίτι: 210 3217 238 – Κατάλογος προϊόντων «Τα Καραμανλίδικα του Φάνη»

  … λειτουργεί κανονικά το κατάστημα πώλησης τροφίμων της οδού Ευριπίδου 41. … λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού … Σας παρέχουμε τη δυνατότητα αποστολής των προϊόντων στο σπίτι (εντός Αθήνας) … Δεσμευόμαστε για τη διατήρηση των τιμών μας … Προσαρμογή Λειτουργίας Αγαπητοί μας φίλοι και πελάτες, σας ενημερώνουμε σχετικά με […] Περισσότερα:
 • Κεφτέ λουκάνικο: Ένας μεζές για μερακλήδες – OliveMagazine

  Το #λουκάνικο, ο μεζές που όλοι αγαπάμε, μεταμορφώνεται σε κεφτέ λουκάνικο από τα χέρια του Παρασκευά Σαρήμπογια και γίνεται η δική μας έμπνευση για τρεις απολαυστικές συνταγές! Τι είναι Πρόκειται για ένα λουκάνικο φρέσκο, νωπό, που διατηρείται για 20 μέρες συσκευασμένο στο ψυγείο ή για περισσότερο στην κατάψυξη, όπως ακριβώς και το νωπό κρέας. Περιέχει κατά […] Περισσότερα:
 • Δέκα σπάνια Ελληνικά τυριά, στα Καραμανλίδικα του Φάνη

  «Μπαίνοντας στη σπηλιά κοιτούσαμε έκθαμβοι το καθετί: γεμάτα από τυριά πανέρια καλαμένια στις μάντρες να στενάζουν ερίφια κι αρνιά, με τάξη όμως μεταξύ τους χωρισμένα οι κάδοι ξέχειλοι με το τυρόγαλο, καρδάρες και σκαφίδια, έτοιμα όλα καμωμένα, μέσα τους να τ’ αρμέγει» Οδύσσεια, μετάφραση Δ. Ν. Μαρωνίτη, 1996 «ἐλθόντες δ’ εἰς ἄντρον ἐθηεύμεσθα ἕκαστα· ταρσοὶ μὲν […] Περισσότερα: