Σενέμ – χορός Τσίρπημα

Κατηγορία: Αναρτήσεις > Τραγούδια & Χοροί της Μ. Ασίας

Facebooktwitterredditpinterestmail

τσίρπημα < τσιρπώ = κουνώ, τινάζω

Ο χορός Τσίρπημα είναι κλειστού κύκλου χορός, που ανοιγοκλείνει.
Στα γυρίσματα οι χορευτές κουνούν ταυτόχρονα, δυνατά τα χέρια τους («τσιρπούν ντου»). Στο 4ο βήμα κτυπούν δυνατά το αριστερό τους πόδι στο έδαφος.

Οι κυκλικοί χοροί της Καππαδοκίας, ήταν τραγουδιστοί, χωρίς όργανα. Χόρευαν και τραγουδούσαν ταυτόχρονα. Οι γυναικείοι κυκλικοί χοροί είναι περισσότερο σεμνοί κι αργοί. Οι αντρικοί χαρακτηρίζονται για το αποφασιστικό βήμα με μετρημένες σταθερές κινήσεις, στα στρωτά μέρη, και ζωηρά πηδήματα κι έντονα χτυπήματα των ποδιών στο έδαφος, στα γυρίσματα.

Το σύνηθες κτύπημα των ποδιών στο έδαφος, είναι μια αρχαία ελληνική κίνηση χορού και πρακτική που έχει ως στόχο να ξυπνήσει ή να ειδοποιήσει τους νεκρούς, που κατοικούν κάτω απ’ την Γη, να αφυπνισθούν και συμμετέχουν στην γιορτή και τον χορό των ζωντανών φίλων τους. Η κίνηση αυτή, που ανιχνεύεται στην μινωική Κρήτη, δείχνει – σε έναν βαθμό – και την συγγένεια Κρητών και Καππαδοκών. Όπως την δείχνουν και οι ελικοειδείς χοροί, που παραπέμπουν στους μινωικούς χορούς αναπαράστασης της εισόδου του Θησέα στο λαβύρινθο, που χορεύονταν στις Κυκλάδες και στις ιωνικές και δωρικές πόλεις.


Σενέμ

Την πόρτα του κήπου άνοιξα
Κι όλους ‘κει μέσα τους έβαλα.
Της αγάπης μου τη μυρωδιά αναδίδει.
Ξύπνα, νέε, ήρθε το θήραμά σου!
Μεγάλη η κοιλάδα, εκεί είναι η αγάπη μου.
Εκεί είναι η Σενέμ, την είδα εγώ!

Στον κήπο μας φυτρώνουν ψάθες,
Φίδια και χήνες τριγυρίζουν.
Μαύρα είναι τα μαλλιά της Σενέμ,
Η τσατσάρα της χρυσή, η τσατσάρα πορφυρή.
Χτίζουν τ’ αηδόνια στον κήπο φωλιές
και παίζοντας, το ένα τ’ άλλο κυνηγά.

Senemi

Astim bahçanin ğapisi
Icine ğoydum hepesi
Geldini yarim hokusu.
Uyan, oğlan, avin geldi!
Dere bol’ lur, yarim var dir,
Senemi gördüm da var dir!

Bahçamisin ici saz dir,
Içine yilan da ğaz dir
Senemin saçlari ğara,
Althn darağ, ğina darah.
Bahçada bilbil yuvalar
Birbirine ğovalar da.

Από το cd: «Απόηχοι της Καππαδοκίας – Τραγούδια από το Τσαρικλί». Το c.d. αυτό περιέχει 17 τραγούδια και είναι το πρώτο μέρος μιας πρακτικής μελέτης του καραμανλήδικου τραγουδιού.
Έρευνα – καταγραφή: Θανάσης Β. Παπανικολάου, επιμ. Γ. Κ. Χατζημιχελάκης.

Μόνιμος σύνδεσμος: https://karamanlidika.gr/senem-choros-tsirpima/
Περισσότερες αναρτήσεις:

 • Αποστολή στο σπίτι: υπηρεσία αποστολής παραγγελιών τροφίμων κατ’ οίκον, από τα Καραμανλίδικα του Φάνη

  Αποστολή στο σπίτι: 210 3217 238 – Κατάλογος προϊόντων «Τα Καραμανλίδικα του Φάνη»

  … λειτουργεί κανονικά το κατάστημα πώλησης τροφίμων της οδού Ευριπίδου 41. … λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού … Σας παρέχουμε τη δυνατότητα αποστολής των προϊόντων στο σπίτι (εντός Αθήνας) … Δεσμευόμαστε για τη διατήρηση των τιμών μας … Προσαρμογή Λειτουργίας Αγαπητοί μας φίλοι και πελάτες, σας ενημερώνουμε σχετικά με […] Περισσότερα:
 • Κεφτέ λουκάνικο: Ένας μεζές για μερακλήδες – OliveMagazine

  Το #λουκάνικο, ο μεζές που όλοι αγαπάμε, μεταμορφώνεται σε κεφτέ λουκάνικο από τα χέρια του Παρασκευά Σαρήμπογια και γίνεται η δική μας έμπνευση για τρεις απολαυστικές συνταγές! Τι είναι Πρόκειται για ένα λουκάνικο φρέσκο, νωπό, που διατηρείται για 20 μέρες συσκευασμένο στο ψυγείο ή για περισσότερο στην κατάψυξη, όπως ακριβώς και το νωπό κρέας. Περιέχει κατά […] Περισσότερα:
 • Δέκα σπάνια Ελληνικά τυριά, στα Καραμανλίδικα του Φάνη

  «Μπαίνοντας στη σπηλιά κοιτούσαμε έκθαμβοι το καθετί: γεμάτα από τυριά πανέρια καλαμένια στις μάντρες να στενάζουν ερίφια κι αρνιά, με τάξη όμως μεταξύ τους χωρισμένα οι κάδοι ξέχειλοι με το τυρόγαλο, καρδάρες και σκαφίδια, έτοιμα όλα καμωμένα, μέσα τους να τ’ αρμέγει» Οδύσσεια, μετάφραση Δ. Ν. Μαρωνίτη, 1996 «ἐλθόντες δ’ εἰς ἄντρον ἐθηεύμεσθα ἕκαστα· ταρσοὶ μὲν […] Περισσότερα: