Sary: αλλαντικά με καππαδόκικο μεράκι – Bostanistas.gr: Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Κατηγορία: Αναρτήσεις > Νέα & Δημοσιότητα
Ετικέτες: | |

Facebooktwitterredditpinterestmail

Sary: αλλαντικά με καππαδόκικο μεράκι

Η οικογένειά του εδώ και τέσσερις γενιές ασχολείται με την τέχνη των παστουρμάδων. Οι πρόγονοί του αποτέλεσαν τους μεγαλύτερους ζωέμπορους στις οάσεις της Συρίας. Εκεί παραλάμβαναν κοπάδια από καμήλες, που άλλοι έμποροι έφερναν εξαντλημένα από την έρημο, με τα οποία έφτιαχναν κυρίως παστουρμά και πολλών τύπων σουτζούκια. Με αυτό τον τρόπο αφενός εξασφάλιζαν κρέας για να περάσουν τον χειμώνα και αφετέρου ανέπτυσσαν εμπορικές συναλλαγές με τους γειτονικούς πληθυσμούς. «Σπουδαίοι έμποροι, με επιχειρηματικό γονίδιο» λέει ο κύριος Παρασκευάς Σαρημπόγιας.

Paraskevas-Saribogias-Allantika-Sary-1
Φωτογραφία Αντώνης Πασβάντης

Ο λόγος για έναν από τους μεγαλύτερους τεχνίτες του παστουρμά – και όχι μόνο – της χώρας, με καταγωγή από τους Καραμανλήδες της Καππαδοκίας. Πέρασε την παιδική του ηλικία μέσα σε παστουρμάδες και σουτζούκια στο εργαστήριο του πατέρα του στη Δράμα. Η οικογένεια πρωτοέρχεται στην Ελλάδα το 1890 και στήνει το πρώτο παστουρματζίδικο στην περιοχή της Κοκκινιάς. Εξαιτίας οικονομικών δυσκολιών αναγκάζονται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και μετά τη Μικρασιατική καταστροφή έρχονται πάλι στην Ελλάδα και στήνουν το παστουρματζίδικο από την αρχή.

Ο παππούς του σημερινού ιδιοκτήτη καταλήγει στη Δράμα, όπου, οργανωμένα πια, συγκεντρώνει κοπάδια, οργανώνει τους στάβλους και το 1938 ανοίγει ένα μικρό εργαστήριο-πρατήριο, το ίδιο που υπάρχει ως σήμερα. Εξασκώντας την τέχνη που γνώριζε καλά, παρασκευάζει παστουρμάδες και σουτζούκια τα οποία πουλάει και σερβίρει σε ένα προχειροστημένο μεζεδοπωλείο συνοδεύοντάς τα με χειροποίητη μαύρη μπίρα. Σε αυτό το εργαστήριο ο κύριος Παρασκευάς Σαρημπόγιας μαζί με τον αδερφό του, Χαράλαμπο, μαθαίνουν από τον παππού και τον πατέρα τους τα μυστικά γύρω από το επάγγελμα.

Το 1980, λοιπόν, τα δύο αδέρφια αναλαμβάνουν την επιχείρηση. Εκτός από το πρατήριο στο κέντρο της Δράμας, δημιουργούν ένα δεύτερο εργαστήριο στην περιοχή της Προσοτσάνης. Η εταιρεία ακμάζει και μετονομάζεται σε Sary Α.Β.Ε.

Paraskevas-Saribogias-Allantika-Sary-2
Φωτογραφία Αντώνης Πασβάντης

Η φυσική θέση του εργαστηρίου ευνοεί ιδιαίτερα την ωρίμανση των αλλαντικών: στους πρόποδες του όρους Φαλακρού επικρατεί το κατάλληλο ξηρό κλίμα ώστε ο παστουρμάς να στεγνώνει σωστά, ενώ το θυμάρι και η μέντα, αρώματα που αναβλύζουν από το βουνό, ευθύνονται για την ξεχωριστή του γεύση. Το ίδιο ισχύει και για τα σουτζούκια Αδάνων, το ζεϊμπέκ σαλάμι, τη σαρντινέλλα, το καπνιστό μουχτερόν και τον καβουρμά, που φτιάχνονται με μεγάλο μεράκι και βαθιά γνώση.

Η οικογένεια διαλέγει τα κρέατα αποκλειστικά από κτηνοτρόφους της περιοχής. Ακόμα και το τσιμένι, που χρησιμοποιείται για το τύλιγμα του παστουρμά, το προμηθεύονται από Καραμανλήδες που βρίσκονται στην περιοχή των Φαρσάλων. Κρατούν την τέχνη τους αναλλοίωτη εδώ και έναν αιώνα και έχουν αρνηθεί πολλές φορές ως σήμερα τη μαζική εξαγωγή προϊόντων τους σε Ιταλία, Γερμανία και Κύπρο, καθώς κάθε κομμάτι είναι χειροποίητο και οι ρυθμοί της επιχείρησης δεν μπορούν να ακολουθήσουν τις απαιτήσεις των εξαγωγών.

Paraskevas-Saribogias-Allantika-Sary-3
Φωτογραφία Αντώνης Πασβάντης

Προμηθεύουν πολλές εγχώριες επιχειρήσεις σε κάθε περιοχή της Ελλάδας και επιμένουν παραδοσιακά, παρομοιάζοντας τη δουλειά τους με «εκείνη της κεντήστρας, που κεντάει ένα-ένα τα μεταξωτά στο χέρι». Στην τέχνη του εργαστηρίου αλλαντικών μυούν και τα παιδιά τους, τη νέα γενιά παστουρματζήδων. Η δουλειά σκληρή, αλλά «όποιος έχει κολλήσει το μικρόβιο, δύσκολα γυρίζει πίσω».

Για περισσότερα σχετικά με τα αλλαντικά Sary δείτε και την επίσημη ιστοσελίδα τους: Εργαστήρια αλλαντοποίας Sary

Φωτογραφίες, Αντώνης Πασβάντης. Το άρθρο προέρχεται από το bostanistas.gr
Sary: αλλαντικά με καππαδόκικο μεράκι | Άρθρα | Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Τα αλλαντικά Sary στο facebook: Sary αλλαντικά

Μόνιμος σύνδεσμος: https://karamanlidika.gr/sary-allantika-me-kappadokiko-meraki-bostanistas-gr/




Περισσότερες αναρτήσεις:

  • oi-karamanlidikoi-mezedes-erxontai-se-esas_ergasthri-karamanlidika-ermou

    Τα πιάτα του Εργαστηρίου μας, τώρα στο χώρο σας: νέα υπηρεσία – Delivery

    Οι Καραμανλίδικοι μεζέδες, έρχονται σε εσάς Αγαπητοί μας φίλοι και πελάτες, σας ενημερώνουμε για τη νέα υπηρεσία αποστολής έτοιμου φαγητού – Delivery που εγκαινιάζουν από σήμερα, τα «Καραμανλίδικα του Φάνη». Όλα τα πιάτα του καταλόγου που διαθέτει το «Εργαστήρι» της οδού Ερμού, εάν μένετε ή εργάζεστε στο κέντρο της Αθήνας, τώρα έρχονται στο χώρο σας! Επιλέξτε […] Περισσότερα:
  • Επανεκκίνηση λειτουργίας – Παραμένουμε Ασφαλείς!

    Αγαπητοί μας φίλοι και πελάτες, σας ενημερώνουμε ότι τα καταστήματα εστίασης «Τα Καραμανλίδικα του Φάνη», το «Εργαστήρι» της οδού Ερμού και το «Μεζετζίδικο» της οδού Σωκράτους, επαναλειτουργούν από τις 2 Ιουνίου του 2020. Βρισκόμαστε δίπλα σας, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα από τον ΕΦΕΤ μέτρα και βέλτιστες πρακτικές, όπως αυτές αποτυπώνονται στις διεθνείς και εθνικές συστάσεις, με […] Περισσότερα:
  • Κιουνεφέ, μπακλαβάς στα Καραμανλίδικα του Φάνη

    Δοκιμάστε κιουνεφέ και μπακλαβά, στα Καραμανλίδικα του Φάνη Στην οικοτεχνία μας, στο Εργαστήρι της οδού Ερμού 119, γευτείτε και αγοράστε νόστιμα σιροπιαστά γλυκά και επιδόρπια! Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε κιουνεφέ και μπακλαβά που παρασκευάζονται με αγνό βούτυρο, το μαλεμπί με κατσικίσιο γάλα, σαλέπι και το καζάν ντιπί. Μπακλαβάς Η προέλευση του μπακλαβά Σύμφωνα με τον Charles […] Περισσότερα: