Σαγαλασσός – Πισιδία – η πόλη στα σύννεφα

Κατηγορία: Αναρτήσεις > Καππαδοκία, Καραμανλήδεια γραφή
Ετικέτες:

Facebooktwitterredditpinterestmail
Σαγαλασσός, αρχαία Πισιδία

Η αρχαία Σαγαλασσός, πόλη και οχυρό στην Πισιδία, στα βόρεια της Αττάλειας, 30 χμ από τη σημερινή Σπάρτη, βρίσκεται σε ένα υψόμετρο μεταξύ 1400 και 1600 μέτρων, στο δυτικό τμήμα της οροσειράς του Ταύρου. Συγκρούστηκε με τους Χετταίους και αργότερα κατακτήθηκε από τους Πέρσες (546 π.Χ.). Ήδη τον 4ο αιώνα π.Χ. η πόλη ήταν ισχυρό περιφερειακό κέντρο που αναπτύχθηκε ακόμη περισσότερο με την κατάκτησή της από τον Αλέξανδρο τον Μακεδόνα το 334 π.Χ.

Σαγαλασσός, Πισιδία. Το Νυμφαίο
Μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου, η περιοχή περιήλθε διαδοχικά στα εδάφη του Αντίγονου, ίσως του Λυσίμαχου, των Σελευκιδών της Συρίας, και στη Δυναστεία των Ατταλιδών της Περγάμου. Τα αρχαιολογικό ιστορικό φανερώνει ότι ο ντόπιος πληθυσμός υιοθέτησε γρήγορα την ελληνιστική κουλτούρα.

Σαγαλασσός, αρχαία Πισιδία. Το θέατρο. Σαγαλασσός, αρχαία Πισιδία Σαγαλασσός, αρχαία Πισιδία

Από το 129 π.Χ. γίνεται τμήμα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Γνώρισε ιδιαίτερη ακμή κατά τους αυτοκρατορικούς χρόνους και υπήρξε η πρώτη πόλη – σύμμαχος της Ρώμης στην Πισιδία. Από την εποχή αυτή σώζονται ερείπια ναών, γυμνάσιο, δύο αγορές, δύο αμφιθέατρα, βασιλική και παλαίστρα.

Σαγαλασσός, αρχαία Πισιδία

Από το 541/42 μ.Χ. αρχίζει η παρακμή της Σαγαλασσού, η οποία ολοκληρώνεται τον 13ο αιώνα, με την κατάκτησή της από τους Σελτζούκους Τούρκους. Σταδιακά η Σαγαλασσός χάθηκε από τα ιστορικά αρχεία. Δε λεηλατήθηκε σε μεγάλο βαθμό από αρχαιοκάπηλους και λαθρανασκαφές, πιθανόν λόγω της απόμακρης τοποθεσίας της.

Σαγαλασσός, αρχαία Πισιδία

Από το 1990, η Σαγαλασσός είναι τόπος με μεγάλη τουριστική κίνηση. Επανήλθε στην επικαιρότητα με τις ανασκαφές του Marc Waelkens, του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λέουβεν .

Σαγαλασσός, αρχαία Πισιδία

Πηγές:
Σαγαλασσός – Βικιπαίδεια
sagalassos.be – Σαγαλασσός, Η ανασκαφή

Μόνιμος σύνδεσμος: https://karamanlidika.gr/sagalassos-h-polh-sta-synnefa/
Περισσότερες αναρτήσεις:

  • Λειτουργία στην εορταστική περίοδο

    Αγαπητοί μας πελάτες και φίλοι, στο online παντοπωλείο μας eshop.karamanlidika.gr, που εμπλουτίζεται διαρκώς, θα βρείτε όλα όσα χρειάζεται το γιορτινό σας τραπέζι. Για την καλλίτερη εξυπηρέτησή σας παρακαλούμε όπως προγραμματίσετε κατάλληλα τις αγορές σας, ώστε να παραλάβετε έγκαιρα την παραγγελία σας. Σας ενημερώνουμε ότι δε θα πραγματοποιούμε αποστολές παραγγελιών λιανικής πώλησης (eshop ή τηλεφωνικές) την Τετάρτη […] Περισσότερα:
  • Ηλεκτρονικό παντοπωλείο eshop.karamanlidika.gr

    Τα Καραμανλίδικα του Φάνη, κατ’ οίκον! Αγαπητοί πελάτες και φίλοι μας, σας προσκαλούμε να επισκεφθείτε το ηλεκτρονικό μας #παντοπωλείο eshop.karamanlidika.gr, απ’ όπου μπορείτε να προμηθευτείτε #τυροκομικά προϊόντα, #αλλαντικά, είδη παντοπωλείου και #ποτά. Τα είδη παντοπωλείου περιλαμβάνουν βιολογικά #αυγά και #κρέας, #ελαιόλαδα και #ελιές, #ζυμαρικά και #όσπρια καθώς και #πίτες έτοιμες για ψήσιμο. Περιλαμβάνουν ακόμα #χαλβάδες και […] Περισσότερα:
  • Κιουνεφέ, μπακλαβάς στα Καραμανλίδικα του Φάνη

    Δοκιμάστε κιουνεφέ και μπακλαβά, στα Καραμανλίδικα του Φάνη Στην οικοτεχνία μας, στο Εργαστήρι της οδού Ερμού 119, γευτείτε και αγοράστε νόστιμα σιροπιαστά γλυκά και επιδόρπια! Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε κιουνεφέ και μπακλαβά που παρασκευάζονται με αγνό βούτυρο, το μαλεμπί με κατσικίσιο γάλα, σαλέπι και το καζάν ντιπί. Μπακλαβάς Η προέλευση του μπακλαβά Σύμφωνα με τον Charles […] Περισσότερα: