Σαγαλασσός – Πισιδία – η πόλη στα σύννεφα

Κατηγορία: Αναρτήσεις > Καππαδοκία, Καραμανλήδεια γραφή
Ετικέτες:

Facebooktwitterredditpinterestmail
Σαγαλασσός, αρχαία Πισιδία

Η αρχαία Σαγαλασσός, πόλη και οχυρό στην Πισιδία, στα βόρεια της Αττάλειας, 30 χμ από τη σημερινή Σπάρτη, βρίσκεται σε ένα υψόμετρο μεταξύ 1400 και 1600 μέτρων, στο δυτικό τμήμα της οροσειράς του Ταύρου. Συγκρούστηκε με τους Χετταίους και αργότερα κατακτήθηκε από τους Πέρσες (546 π.Χ.). Ήδη τον 4ο αιώνα π.Χ. η πόλη ήταν ισχυρό περιφερειακό κέντρο που αναπτύχθηκε ακόμη περισσότερο με την κατάκτησή της από τον Αλέξανδρο τον Μακεδόνα το 334 π.Χ.

Σαγαλασσός, Πισιδία. Το Νυμφαίο
Μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου, η περιοχή περιήλθε διαδοχικά στα εδάφη του Αντίγονου, ίσως του Λυσίμαχου, των Σελευκιδών της Συρίας, και στη Δυναστεία των Ατταλιδών της Περγάμου. Τα αρχαιολογικό ιστορικό φανερώνει ότι ο ντόπιος πληθυσμός υιοθέτησε γρήγορα την ελληνιστική κουλτούρα.

Σαγαλασσός, αρχαία Πισιδία. Το θέατρο. Σαγαλασσός, αρχαία Πισιδία Σαγαλασσός, αρχαία Πισιδία

Από το 129 π.Χ. γίνεται τμήμα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Γνώρισε ιδιαίτερη ακμή κατά τους αυτοκρατορικούς χρόνους και υπήρξε η πρώτη πόλη – σύμμαχος της Ρώμης στην Πισιδία. Από την εποχή αυτή σώζονται ερείπια ναών, γυμνάσιο, δύο αγορές, δύο αμφιθέατρα, βασιλική και παλαίστρα.

Σαγαλασσός, αρχαία Πισιδία

Από το 541/42 μ.Χ. αρχίζει η παρακμή της Σαγαλασσού, η οποία ολοκληρώνεται τον 13ο αιώνα, με την κατάκτησή της από τους Σελτζούκους Τούρκους. Σταδιακά η Σαγαλασσός χάθηκε από τα ιστορικά αρχεία. Δε λεηλατήθηκε σε μεγάλο βαθμό από αρχαιοκάπηλους και λαθρανασκαφές, πιθανόν λόγω της απόμακρης τοποθεσίας της.

Σαγαλασσός, αρχαία Πισιδία

Από το 1990, η Σαγαλασσός είναι τόπος με μεγάλη τουριστική κίνηση. Επανήλθε στην επικαιρότητα με τις ανασκαφές του Marc Waelkens, του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λέουβεν .

Σαγαλασσός, αρχαία Πισιδία

Πηγές:
Σαγαλασσός – Βικιπαίδεια
sagalassos.be – Σαγαλασσός, Η ανασκαφή

Μόνιμος σύνδεσμος: https://karamanlidika.gr/sagalassos-h-polh-sta-synnefa/
Περισσότερες αναρτήσεις:

 • Αποστολή στο σπίτι: υπηρεσία αποστολής παραγγελιών τροφίμων κατ’ οίκον, από τα Καραμανλίδικα του Φάνη

  Αποστολή στο σπίτι: 210 3217 238 – Κατάλογος προϊόντων «Τα Καραμανλίδικα του Φάνη»

  … λειτουργεί κανονικά το κατάστημα πώλησης τροφίμων της οδού Ευριπίδου 41. … λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού … Σας παρέχουμε τη δυνατότητα αποστολής των προϊόντων στο σπίτι (εντός Αθήνας) … Δεσμευόμαστε για τη διατήρηση των τιμών μας … Προσαρμογή Λειτουργίας Αγαπητοί μας φίλοι και πελάτες, σας ενημερώνουμε σχετικά με […] Περισσότερα:
 • Κεφτέ λουκάνικο: Ένας μεζές για μερακλήδες – OliveMagazine

  Το #λουκάνικο, ο μεζές που όλοι αγαπάμε, μεταμορφώνεται σε κεφτέ λουκάνικο από τα χέρια του Παρασκευά Σαρήμπογια και γίνεται η δική μας έμπνευση για τρεις απολαυστικές συνταγές! Τι είναι Πρόκειται για ένα λουκάνικο φρέσκο, νωπό, που διατηρείται για 20 μέρες συσκευασμένο στο ψυγείο ή για περισσότερο στην κατάψυξη, όπως ακριβώς και το νωπό κρέας. Περιέχει κατά […] Περισσότερα:
 • Δέκα σπάνια Ελληνικά τυριά, στα Καραμανλίδικα του Φάνη

  «Μπαίνοντας στη σπηλιά κοιτούσαμε έκθαμβοι το καθετί: γεμάτα από τυριά πανέρια καλαμένια στις μάντρες να στενάζουν ερίφια κι αρνιά, με τάξη όμως μεταξύ τους χωρισμένα οι κάδοι ξέχειλοι με το τυρόγαλο, καρδάρες και σκαφίδια, έτοιμα όλα καμωμένα, μέσα τους να τ’ αρμέγει» Οδύσσεια, μετάφραση Δ. Ν. Μαρωνίτη, 1996 «ἐλθόντες δ’ εἰς ἄντρον ἐθηεύμεσθα ἕκαστα· ταρσοὶ μὲν […] Περισσότερα: