Παραδοσιακά τραγούδια της Καππαδοκίας, στα Καραμανλίδικα του Φάνη

Κατηγορία: Αναρτήσεις > Νέα & Δημοσιότητα > Τραγούδια & Χοροί της Μ. Ασίας
Ετικέτες:

Facebooktwitterredditpinterestmail

Αποσπάσματα από δύο παραδοσιακά τραγούδια της #Καισάρειας, το «Μαρτινίμ» και το «Τσερκέζ Μπέη», από τους #Λαλητάδες της Ροδόπης, στα #Καραμανλίδικα του Φάνη. Διασκευή και ενορχήστρωση, Γιάννης Παγκοζίδης.

Τραγουδά η Κατίνα Φαρασοπούλου – Μισαηλίδου.

Παίζουν οι μουσικοί:
Βιολί – Κυριάκος Πετράς
Ούτι – Γιάννης Παγκοζίδης
Λαούτο – Θανάσης Μουσμουλίδης
Τουμπελέκι – Γιώργος Παγκοζίδης
____

«Μαρτινίμ»

Μαρτινίμ άτελμάγιορ, μπαχαλί σάτιλμάγιορ
Σου ουζούν γκέτζελέρντε, γιαλινίζ γιάτιλ μάγιορ
Αχ μεντίλ, μεντίλ, μεντίλ, κάλντιρ κο λλάριν ίντιρ
Σαρ μποϊνού μα ντολάντιρ, γκιρ γκοϊνού μα ινάντιρ, χερ σοζλέριν γιαλάντιρ …

Μαρτνίμ ουμουζούμντα, άλλμαλάρ μπογιαζίμντα
Σένιν γκιπί ντινσίζ-λερ, μπεν γκελίρ χαχίντα
Αχ μεντίλ ,μέντιλ μέντιλ, κάλντιρ κο λλάριν ίντιρ
Σαρ μποϊνού μα ντολάντιρ, γκιρ γκοϊνού μα ινάντιρ, χερ σοζλέριν γιαλάντιρ …

____

«Τσερκέζ Μπέη» (Τσοκμέ *)

Τσερκέζ γκελίρ μποσουγιού ναν, άμαν άμαν
μπάργιαρ άτσαρ κοσουγιού ναν.
Τσερκέζ ντουρμάζ σουντσουγιού ναν, άμαν άμαν.

Αχ γκένε γκόγνουμ μεραχλαντί,
Τσερκέζ μπέη (μ’) σιλαχλαντί.

* Τσοκμές: Χορός στην Καισάρεια #Καππαδοκίας.

Τσοκμέ σημαίνει «με γονατίσματα». Ο Τσοκμές, ο τοπικός, ανδρικός, συγκαθιστός, #Ζεμπέκικος, είναι αντρικός #χορός από την Καισάρεια, που χορεύευεται ανά δύο. Ο ρυθμός είναι 9/8 ή #εννιάσημος. Οι άντρες γονατίζουν συχνά στο τέταρτο βήμα, στο αριστερό ή δεξί πόδι. Είναι #αντικρυστός (karşılama) και ελεύθερος. Συνοδεύεται από ντέφια και τραγούδι.

Τα 9/8 αποτέλεσαν και βυζαντινό μέτρο. Προέρχεται από τους αρχαίους Αργείους-Θράκες που ίδρυσαν αποικία στις Τράλλεις (Αϊδίνιο) της Μικράς Ασίας. Ο Σίμων Καράς διαπιστώνει πως ο χορός έχει κληρονομιά αρχαιοελληνική –ρυθμική και χορευτική, αφού το ρυθμικό σχήμα των 9 χρόνων διαφαίνεται στις ωδές της Λεσβίας ποιήτριας Σαπφούς. Η συνηθισμένη ρυθμική του διάταξη είναι: 2,2,2,3 ή αλλιώς, γρήγορα – γρήγορα – γρήγορα – αργά. Θυμίζει κάπως τον ανάπαιστο, μέτρο που αποτελείται από τρεις συλλαβές από τις οποίες τονίζεται η τελευταία, ενώ οι δυο πρώτες είναι άτονες (υυ_), όπως το επίγραμμα του Σολωμού, « Η καταστροφή των Ψαρών»: Στων Ψαρών | την ολό | μαυρη ρά | χη (υυ_, υυ_, υυ_, υ).

____

Τουρκόφωνα τραγούδια των ορθόδοξων Ρωμιών της Καππαδοκίας. Το «Τσερκέζ Μπέη» περιέχεται στο δίσκο «Από την Καισάρεια στους Ασκητές», που εκδόθηκε το 2013 από το σύλλογο Καππαδοκών και Μικρασιατών του νομού Ροδόπης «Ο Μέγας Βασίλειος» και τη «Μαγική Πυξίδα» και διανέμεται δωρεάν.

Σε υψηλή ανάλυση – HD:
vimeo.com/channels/akropaston/128713033
vimeo.com/karamanlidika/tragoudia-ths-kappadokias-sta-karamanlidika-tou-fani

Μόνιμος σύνδεσμος: https://karamanlidika.gr/paradosiaka-tragoudia-ths-kappadokias-sta-karamanlidika-tou-fani/
Περισσότερες αναρτήσεις:

 • Αποστολή στο σπίτι: υπηρεσία αποστολής παραγγελιών τροφίμων κατ’ οίκον, από τα Καραμανλίδικα του Φάνη

  Αποστολή στο σπίτι: 210 3217 238 – Κατάλογος προϊόντων «Τα Καραμανλίδικα του Φάνη»

  … λειτουργεί κανονικά το κατάστημα πώλησης τροφίμων της οδού Ευριπίδου 41. … λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού … Σας παρέχουμε τη δυνατότητα αποστολής των προϊόντων στο σπίτι (εντός Αθήνας) … Δεσμευόμαστε για τη διατήρηση των τιμών μας … Προσαρμογή Λειτουργίας Αγαπητοί μας φίλοι και πελάτες, σας ενημερώνουμε σχετικά με […] Περισσότερα:
 • Κεφτέ λουκάνικο: Ένας μεζές για μερακλήδες – OliveMagazine

  Το #λουκάνικο, ο μεζές που όλοι αγαπάμε, μεταμορφώνεται σε κεφτέ λουκάνικο από τα χέρια του Παρασκευά Σαρήμπογια και γίνεται η δική μας έμπνευση για τρεις απολαυστικές συνταγές! Τι είναι Πρόκειται για ένα λουκάνικο φρέσκο, νωπό, που διατηρείται για 20 μέρες συσκευασμένο στο ψυγείο ή για περισσότερο στην κατάψυξη, όπως ακριβώς και το νωπό κρέας. Περιέχει κατά […] Περισσότερα:
 • Δέκα σπάνια Ελληνικά τυριά, στα Καραμανλίδικα του Φάνη

  «Μπαίνοντας στη σπηλιά κοιτούσαμε έκθαμβοι το καθετί: γεμάτα από τυριά πανέρια καλαμένια στις μάντρες να στενάζουν ερίφια κι αρνιά, με τάξη όμως μεταξύ τους χωρισμένα οι κάδοι ξέχειλοι με το τυρόγαλο, καρδάρες και σκαφίδια, έτοιμα όλα καμωμένα, μέσα τους να τ’ αρμέγει» Οδύσσεια, μετάφραση Δ. Ν. Μαρωνίτη, 1996 «ἐλθόντες δ’ εἰς ἄντρον ἐθηεύμεσθα ἕκαστα· ταρσοὶ μὲν […] Περισσότερα: