Γενέθλια στα Καραμανλίδικα του Φάνη – Λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες | 125 χρόνια Sary, 1 χρόνος Καραμανλίδικα

Κατηγορία: Αναρτήσεις > Νέα & Δημοσιότητα > Τραγούδια & Χοροί της Μ. Ασίας
Ετικέτες:

Facebooktwitterredditpinterestmail

125 χρόνια Sary, 1 χρόνος Καραμανλίδικα
Παρασκευή, 15 Μαΐου 2015, από τις 12:00 το μεσημέρι, μέχρι τις 20:00 το βράδυ.

Σας προσκαλούμε στα «Καραμανλίδικα του Φάνη», Σωκράτους 1 και Ευριπίδου, να σας κεράσουμε, να δοκιμάσετε τους ξεχωριστούς μεζέδες μας, να ευφρανθείτε με το κρασί και το τσίπουρό μας και να απολαύσετε τα Καραμανλίδικα τραγούδια της Καππαδοκίας και τους δημοφιλείς παραδοσιακούς Πολίτικους και Μικρασιάτικους χορούς.

Σας περιμένουμε!
Χάρτης προσέλευσης στα «Καραμανλίδικα του Φάνη»


Το μουσικό σχήμα «Οι Λαλητάδες της Ροδόπης», αποδίδει με πιστότητα μουσικές και τραγούδια από τη Μικρασία και απ’ την πολυπολιτισμική περιοχή της Κομοτηνής. Την Παρασκευή 15 Μαΐου στα «Καραμανλίδικα του Φάνη» θ’ ακουστούν τραγούδια από την Καππαδοκία όπως ο Τσακιτζής, Αμάν ντοκτόρ, Κόνιαλι, καρσιλαμάδες κ.α.

Παίζουν οι μουσικοί:
Γιάννης Παγκοζίδης, ούτι, κρουστά, τραγούδι
Κυριάκος Πετράς, βιολί
Δρόσος Κουτσοκώστας, λαούτο, τραγούδι

Μουσική έκδοση «Από την Καισάρεια στους Ασκητές», του Συλλόγου Καππαδοκών και Μικρασιατών του νομού Ροδόπης «Ο Μέγας Βασίλειος»
Μουσική έκδοση «Από την Καισάρεια στους Ασκητές», του Συλλόγου Καππαδοκών και Μικρασιατών του νομού Ροδόπης «Ο Μέγας Βασίλειος».

Την επιτόπια έρευνα, τη μουσική επιμέλεια και τη διεύθυνση παραγωγής πραγματοποίησε ο Γιάννης Παγκοζίδης, ερευνητής, λαϊκός οργανοπαίκτης και επιμελητής της έκδοσης. Τραγουδούν ηλικιωμένοι κάτοικοι του χωριού Ασκητές, πρόσφυγες απ’ την Καισάρεια, συνοδεύουν «Οι Λαλητάδες της Ροδόπης», οι οποίοι υπηρετούν εδώ και πολλά χρόνια τα γλέντια και τα πανηγύρια του χωριού.
Τραγουδούν: Κατίνα Φαρασοπούλου-Μισαηλίδου, Ευσεβία Φαρασοπούλου – Μαυρίδου, Μαρίκα Μισαηλίδου – Μαυρίδου, Έλλη Μαυρίδου – Τοχταρίδου, Λάζαρος Κερσελίδης, Βασίλειος Πετρίδης, Βασίλειος Μαυρίδης, Χαράλαμπος Φαρασόπουλος, Παναγιώτης Μαυρίδης και ο Γιάννης Παγκοζίδης.
Παίζουν: Κυριάκος Πετράς, βιολί, σάζ – μπαγλαμά, Γιάννης Παγκοζίδης, ούτι, κουτάλια, ποτήρι με κομπολόι, Θανάσης Μουσμουλίδης, λαούτο, Γιώργος Παγκοζίδης, ντέφια, τουμπερλέκι, νταϊρέδες, μπεντίρ

Πηγή: http://mikrasiatis.gr


Στη γιορτή του πρώτου χρόνου κοντά σας, στα Καραμανλίδικα του Φάνη, συμμετέχει φιλικά ο βαρύτονος Κωνσταντίνος Καριώτης με ρετρό τραγούδια της Αθήνας, συνοδεία ακκορντεόν.

Κωνσταντίνος Καριώτης, βαρύτονος, τραγούδι
Σπύρος Κωστής, ακκορντεόν


Καππαδοκία, χαμένες πατρίδες. Χοροί της Καππαδοκίας - Εθνομουσικολογικό Ίδρυμα Πέτρου Ζήση
Καππαδοκία, χαμένες πατρίδες. Χοροί της Καππαδοκίας. Φωτογραφίες: Εθνομουσικολογικό Ίδρυμα Πέτρου Ζήση

Το κοινωφελές ίδρυμα με την επωνυμία «Εθνομουσικολογικό Ίδρυμα Πέτρου Γ. Ζήση», έχει ως σκοπό του την καταγραφή, διατήρηση και διάδοση της παραδοσιακής μουσικής, συμπεριλαμβανομένης και της βυζαντινής μουσικής και μελοποιίας, και των παραδοσιακών χορών του τόπου μας. Στην προσπάθειά του αυτή, μέσα σε ορθά πλαίσια του σεβασμού των αρχών και αξιών της παράδοσης και με συνέπεια πάντοτε στους καταστατικούς του σκοπούς, το Ίδρυμα Ζήση έχει αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα στον τομέα της εκμάθησης των ελληνικών παραδοσιακών χορών λειτουργώντας τμήματα όλων των ηλικιών (παιδικές ακαδημίες, εφηβικά, ενηλίκων).
Στο ιστορικό του Ιδρύματος συγκαταλέγονται εκτός των άλλων, πληθώρα συμμετοχών σε εκδηλώσεις εθνικού αλλά και διεθνούς επιπέδου (Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνας 2004, συμμετοχή σε φεστιβάλ, ταξίδια σε εξωτερικό) και η διοργάνωση σεμιναρίων, προάγοντας την έρευνα και δίνοντας ερεθίσματα για πληρέστερη, επιστημονικού επιπέδου ενασχόληση με το αντικείμενο της παράδοσης.

Πηγή: Εθνομουσικολογικό Ίδρυμα Πέτρου Ζήση


Χοροί της Καππαδοκίας. Φωτογραφίες: Εθνομουσικολογικό Ίδρυμα Πέτρου Ζήση

Πρόγραμμα χορών

1. Συρτός – Μπάλλος
Από τους βασικότερους χορούς της Μ. Ασίας. Χορεύεται σε ομάδες και στη συνέχεια σε ζευγάρια (άνδρας – γυναίκα) κρατώντας μαντήλι.
2. Αντικρυστός – Κόνιαλι
Χορός από την Κιουτάχεια της Μ. Ασίας. Χορεύεται από άνδρες και γυναίκες που κρούουν ρυθμικά τα κουτάλια, επιδεικνύοντας δεξιοτεχνία στα δάκτυλα.
3. Χορός των Μαχαιριών
Πολεμικός χορός. Χορεύεται από δύο άνδρες αντικρυστά, που κρατούν μαχαίρια και οι κινήσεις τους θυμίζουν μάχη.
4. Συρτός Προύσσας
Χορεύεται στο γαμήλιο γλέντι από τη νύφη.
5. Χορός της κοιλιάς, από την Πόλη
Με εντυπωσιακές φιγούρες, ως τις παραδοσιακές μορφές του καρσιλαμά και του χορού του γάμου.
6. Χασάπικος ή Μακελλάρικος
Χορός των συντεχνιών των κρεοπωλών, οι οποίοι συνήθιζαν να τον χορεύουν μέσα σ’ ένα μεγάλο ταψί με πολύ μικρά βήματα.
7. Γρήγορος Χασάπικος
Χορός που ακολουθούσε τον Χασάπικο, με ελαφρύτερα και γρηγορότερα βήματα.

Διδασκαλία παραδοσιακών χορών: Μαρία Μπαφαλούκου


Χορός της κοιλιάς: Ekaterina Emshanova


Την καλλιτεχνική επιμέλεια της γιορτής των πρώτων γενεθλίων στα «Καραμανλίδικα του Φάνη» έχει αναλάβει η Αλεξάνδρα Κάππα, μουσικός, χορογράφος και ηθοποιός, με την τεχνογνωσία της εταιρείας πολιτιστικών υπηρεσιών Θάλασσα Πολιτισμού.
Η Θάλασσα Πολιτισμού στο facebook


125 χρόνια Sary, 1 χρόνος Καραμανλίδικα
Σας περιμένουμε!

Τα Καραμανλίδικα του Φάνη, Σωκράτους 1 & Ευριπίδου 52
210 3254184
facebook.com/karamanlidika.gr
karamanlidika.gr

Μόνιμος σύνδεσμος: https://karamanlidika.gr/genethlia-sta-karamanlidika-125-xronia-sary-oi-kallitexnes/
Περισσότερες αναρτήσεις:

  • Λειτουργία στην εορταστική περίοδο

    Αγαπητοί μας πελάτες και φίλοι, στο online παντοπωλείο μας eshop.karamanlidika.gr, που εμπλουτίζεται διαρκώς, θα βρείτε όλα όσα χρειάζεται το γιορτινό σας τραπέζι. Για την καλλίτερη εξυπηρέτησή σας παρακαλούμε όπως προγραμματίσετε κατάλληλα τις αγορές σας, ώστε να παραλάβετε έγκαιρα την παραγγελία σας. Σας ενημερώνουμε ότι δε θα πραγματοποιούμε αποστολές παραγγελιών λιανικής πώλησης (eshop ή τηλεφωνικές) την Τετάρτη […] Περισσότερα:
  • Ηλεκτρονικό παντοπωλείο eshop.karamanlidika.gr

    Τα Καραμανλίδικα του Φάνη, κατ’ οίκον! Αγαπητοί πελάτες και φίλοι μας, σας προσκαλούμε να επισκεφθείτε το ηλεκτρονικό μας #παντοπωλείο eshop.karamanlidika.gr, απ’ όπου μπορείτε να προμηθευτείτε #τυροκομικά προϊόντα, #αλλαντικά, είδη παντοπωλείου και #ποτά. Τα είδη παντοπωλείου περιλαμβάνουν βιολογικά #αυγά και #κρέας, #ελαιόλαδα και #ελιές, #ζυμαρικά και #όσπρια καθώς και #πίτες έτοιμες για ψήσιμο. Περιλαμβάνουν ακόμα #χαλβάδες και […] Περισσότερα:
  • Κιουνεφέ, μπακλαβάς στα Καραμανλίδικα του Φάνη

    Δοκιμάστε κιουνεφέ και μπακλαβά, στα Καραμανλίδικα του Φάνη Στην οικοτεχνία μας, στο Εργαστήρι της οδού Ερμού 119, γευτείτε και αγοράστε νόστιμα σιροπιαστά γλυκά και επιδόρπια! Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε κιουνεφέ και μπακλαβά που παρασκευάζονται με αγνό βούτυρο, το μαλεμπί με κατσικίσιο γάλα, σαλέπι και το καζάν ντιπί. Μπακλαβάς Η προέλευση του μπακλαβά Σύμφωνα με τον Charles […] Περισσότερα: