Σαρμάς καραμανλίδικος με πληγούρι και καραμανλίδικο παστουρμά Sary από μπούτι μόσχου

Κατηγορία: Αναρτήσεις > Συνταγές
Ετικέτες: | | | | |

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
Sarmas.Karamanlidikos.me.pligouri.kai.Karamanldiko.pastourma.Sary.apo.mpouti.mosxou

προετοιμασία 30′
ψήσιμο 45′

Υλικά για 4-6 άτομα

1 κατσικίσια συκωταριά (χωρίς το πνευμόνι), κομμένη σε μικρά κυβάκια
100 γρ. παστουρμά μόσχου Sary (χωρίς το τσιμένι), ψιλοκομμένο
2 σκέπες αρνίσιες
4-5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα πράσινα φύλλα, ψιλοκομμένα
2/3 φλυτζανιού πληγούρι
1 κουταλάκι γλυκού σκόνη μουστάρδας
1/2 φλυτζάνι κουκουνάρι
1/2 κουταλάκι γλυκού κόλιανδρο, σε σκόνη
1 μεγάλη φρέσκια ντομάτα, αποφλοιωμένη και κομμένη σε κύβους
1 φλυτζάνι φρέσκο μάραθο, ψιλοκομμένο
2 κρόκους αυγών
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Βάζουμε τις σκέπες σε χλιαρό νερό για μισή ώρα, ώστε να μαλακώσουν. Βάζουμε ένα μεγάλο αντικολήτικό τηγάνι στη φωτιά και σωτάρουμε το ξερό κρεμμύδι, τη συκωταριά και το κουκουνάρι. Μόλις ροδίσουν, προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι και το πληγούρι.

Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το κόλιαντρο και τη μουστάρδα. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τη ντομάτα και ένα φλυτζάνι ζεστό νερό. Ανακινούμε καλά το τηγάνι και αφήνουμε το μείγμα να βράσει μέχρι να σωθούν τα υγρά του και να μείνει με το λαδάκι του. Προσθέτουμε το μάραθο και τον παστουρμά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Στραγγίζουμε τη σκέπη και την κόβουμε σε κομμάτια.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Παίρνουμε ένα μικρό μπολάκι ή ένα φλυτζάνι τσαγιού και απλώνουμε ένα κομμάτι από τη σκέπη καλύπτοντας πυθμένα και τοιχώματα.

Προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας από το μείγμα με τον παστουρμά και κλείνουμε τις άκρες της σκέπης σκεπάζοντας το μείγμα. Αναποδογυρίζουμε το μπωλ σε λαδωμένο ταψάκι. Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο με τα υπόλοιπα κομμάτια σκέπης και το υπόλοιπο μείγμα της γέμισης. Χτυπάμε σε ένα μπολάκι τους κρόκους με ένα κουταλάκι νερό και αλείφουμε τους σαρμάδες.

Ψήνουμε σε φούρνο για 45 λεπτά, ενώ κατά τη διάρκεια του ψησίματος, αλείφουμε τους σαρμάδες με το αυγό ακόμα δυό φορές.
Σερβίρουμε τους σαρμάδες με γιαούρτι και ψιλοκομμένο μάραθο.

Καραμανλίδικες συνταγές από την παράδοση της οικογένειας Σαρήμπογια

Μπορείτε να προμηθευτείτε πληγούρι και τον αυθεντικά καραμανλίδικο παστουρμά μόσχου της συνταγής, στα «Καραμανλίδικα του Φάνη», Σωκράτους 1 και Ευριπίδου 52.

Μόνιμος Σύνδεσμος: http://karamanlidika.gr/sarmas-karamanlidikos-me-pligouri-kai-karamanldiko-pastourma-sary-apo-mpouti-mosxou/