Δέκα σπάνια Ελληνικά τυριά, στα Καραμανλίδικα του Φάνη

Κατηγορία: Αναρτήσεις > Προτείνουμε
Ετικέτες: | |

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
«Μπαίνοντας στη σπηλιά κοιτούσαμε έκθαμβοι το καθετί:
γεμάτα από τυριά πανέρια καλαμένια
στις μάντρες να στενάζουν ερίφια κι αρνιά,
με τάξη όμως μεταξύ τους χωρισμένα
οι κάδοι ξέχειλοι με το τυρόγαλο, καρδάρες και σκαφίδια,
έτοιμα όλα καμωμένα, μέσα τους να τ’ αρμέγει»

Οδύσσεια, μετάφραση Δ. Ν. Μαρωνίτη, 1996
«ἐλθόντες δ’ εἰς ἄντρον ἐθηεύμεσθα ἕκαστα·
ταρσοὶ μὲν τυρῶν βρῖθον στείνοντο δὲ σηκοὶ
ἀρνῶν ἠδ’ ἐρίφων· διακεκριμέναι δὲ ἕκασται
ἔρχατο, χωρὶς μὲν πρόγονοι, χωρὶς δὲ μέτασσαι,
χωρὶς δ’ αὖθ’ ἕρσαι· ναῖον δ’ ὀρῷ ἄγγεα πάντα,
γαυλοί τε σκαφίδες τε, τετυγμένα, τοῖσ’ ἐνάμελγεν.»

Ομήρου Οδύσσεια, ραψωδία ι, στίχοι 218-223

Τυράκι Τήνου

Φρέσκο, ημίσκληρο τυρί, με ευχάριστη, έντονη γεύση και χαρακτηριστικό άρωμα. Έχει λευκό χρώμα, παράγεται από αγελαδινό γάλα και η γεύση του είναι υπόξινη και βουτυράτη. Ιδανική πρόταση για επιτραπέζιο τυρί, σαλάτες και πίτες. Είναι ελαφρά αλατισμένο.


Γραβιέρα Σκύρου

Τυρί από αιγοπρόβειο γάλα, με σκληρότητα ώριμου κεφαλοτυριού. Τρεις διαφορετικές γεύσεις που διαδέχονται η μία την άλλη και δημιουργούνται από την ανώτερη ποιότητα του γάλακτος. Παρασκευάζεται με την παραδοσιακή τεχνική τυροκόμησης του νησιού.


Ανεβατό Γρεβενών ΠΟΠ

Φρέσκο μαλακό τυρί με λευκό χρώμα το οποίο σερβίρεται με κουτάλι. Παρασκευάζεται με πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή μείγμα τους. Η γεύση του είναι υπόξινη, φρέσκια, δροσερή και λίγο αλμυρή. Χρησιμοποιείται σε πίτες, τρώγεται μόνο του ή συνοδευτικό, με φρούτα και γλυκά.


Καπνιστό γίδινο Νάουσας

Ημίσκληρο καπνιστό τυρί μικρό - karamanlidika.gr

Μοναδικό γίδινο, καπνιστό, πικάντικο τυρί, με αρώματα κατσικίσιου γάλακτος και γεμάτη, στρογγυλή, πιπεράτη γεύση. Από ζώα που βόσκουν αποκλειστικά στην ορεινή περιοχή της Νάουσας.
Δοκιμάστε το με δυνατή μπύρα ή αποστάγματα, παλαιωμένα και μη.


Κεφαλοτύρι Κοζάνης, με μανιτάρι τρούφα

Σκληρό τυρί με πικάντικη και ταυτόχρονα ισορροπημένη γεύση.
Περιέχει ολόκληρα κομμάτια από μανιτάρι «τρούφα», που προσδίδει στο κεφαλοτύρι, άρωμα δάσους. Ωριμάζει για 1,5 έτος.
Συνοδεύει σαλάτες, λαχανικά στον ατμό, ρύζι, κουνέλι και κρασί.


Οινοτύρι Ίου

Από τα πιο ιδιαίτερα ελληνικά τυριά. Παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα. Χαρακτηρίζεται από ήπια γεύση και βουτυράτη υφή, με πολύ ενδιαφέροντα αρώματα του νησιού.
Με την ωρίμανση του στην οινολάσπη, το οινοτύρι γίνεται σταδιακά, πιο σκληρό και πιο πικάντικο.


Ημίχλωρο Μήλου

Τυρί μακράς ωρίμανσης που μοιάζει με γραβιέρα. Τυροκομείται από γίδινο γάλα και ωριμάζει για τουλάχιστον 6 μήνες. Κρύβει διαφορετικά αρώματα και προσφέρει εξαιρετική, πικάντικη γεύση.
Θα συνοδεύσει ιδανικά γευστικές δημιουργίες και λευκό κρασί.


Μανούρα Σίφνου

Ημίσκληρο τυρί κίτρινου χρώματος, από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα. Έχει ξεχωριστό άρωμα και πλούσια, μεστή γεύση. Η οινολάσπη, μέσα στην οποία ωριμάζει, διεισδύει στη μάζα του τυριού και το κάνει πεντανόστιμο.
Εξαιρετική επιλογή για να συνοδεύσετε παλαιωμένα αποστάγματα και κρασιά.


Μανούρι αέρος, Γρεβενών

Bουτυράτο τυρί, με πλούσιο άρωμα. Απολαύστε το επιτραπέζιο, σε συνδυασμό με γλυκόξινες σάλτσες (όπως το τσάτνεϊ) ή και ψητό στο τηγάνι. Παράγεται από πρόβειο γάλα και είναι ένα από τα σπανιότερα και γευστικότερα ελληνικά τυριά. Ωριμάζει τουλάχιστον 12 μήνες και έχει λιγότερη υγρασία, σε σχέση με το απλό μανούρι.


Γραβιέρα βουβαλίσια, Λειψών

Γραβιέρα ήπια, βουτυράτη, με εξαιρετική γεύση. Προέρχεται κατά 100% από βουβαλίσιο γάλα.
Το τυρί παράγεται στα Δωδεκάνησα, σε μικρή φάρμα, στο νησί των Λειψών.


«και ως φθάσαμ’ εκοιτάζαμεν όσά ‘χε μέσα τ’ άντρο·
τα τυροβόλια γεμιστά, και οι μάνδρες στοιβασμένες
αρνιά κι ερίφια· κι είχε τα ξεχωριστά κλεισμένα,
τα πρώιμ’ αλλού, τα δεύτερα αλλού, και αλλού τα τρίτα.
και όλα επλημμύριζαν ορό, και κάδοι και σκαφίδες,
τ’ αγγεία τα καλόφθειαστα, π’ άρμεγε αυτός το γάλα.»

Οδύσσεια, μετάφραση Ιακ. Πολυλά, 1875-1881
«Σαν μπήκαμε, κοιτάζαμε το τι ΄χε μες στο σπήλιο·
τα τυροβόλια ολόγεμα, και μες στις μάντρες στοίβα
τ΄ αρνιά και γίδια, ξέχωρα κλεισμένο το κάθε είδος,
χώρια τα πρωτογέννητα, τα μεσιανά, τα τρίτα·
και αγγειά που τα πλημμύριζε τυρόγαλο· καρδάρια
και σκάφες, όλα διαλεχτά, που άρμεγε γάλα μέσα.»

Οδύσσεια, μετάφραση Αρ. Εφταλιώτη, 1914

«Κι εμείς το σπήλιο τριγυρίζοντας το αποθαμάξαμε όλο:
τυριά γεμάτα τα τυρόβολα· στις μάντρες στοιβαγμένα
τ΄ αρνιά, τα ρίφια· κι ήταν ξέχωρα κλεισμένη η κάθε γέννα,
χώρια μαθές τα πρωτογέννητα και χώρια τα μεσάτα,
και τα ψιμάρνια χώρια· ξέχειλα τ΄ αγγειά από ορό θωρούσες —
λεβέτια, σκάφες, όλα, που ΄φτιανε, να τα ΄χει και ν΄ αρμέγει.»

Οδύσσεια, μετάφραση Ν. Καζαντζάκη – Ι. Θ. Κακριδή, 1938
«Και στη σπηλιά άμα μπήκαμε βλέπαμε ό,τι είχε μέσα.
Γεμάτα τα τυρόβολα κι οι μάντρες στοιβαγμένες
από κατσίκια κι απ’ αρνιά, και χώρια μαντρισμένα
τα πρώιμα αλλού, τα μέσα αλλού, κι αλλού τα όψιμα ήταν.
Κι ήταν από τυρόγαλο γεμάτα όλα τ’ αγγειά του,
σκάφες, καρδάρες, που άρμεγε μέσα σ’ αυτά το γάλα»

Οδύσσεια, μετάφραση Ζ. Σίδερη, 1916

Μόνιμος Σύνδεσμος: http://karamanlidika.gr/deka-spania-ellhnika-tyria-sta-karamanlidika/